Eriks värld

 
 

Jag har alltid tecknat men började måla på allvar efter en teckningslektion på mellanstadiet då fröken tagit med sig en reproduktion av en dalmålning, “kurbits”. Först blev det vattenfärg och storebrors lackfärger till modellflygplan sen gick jag kvällskurser i dalmåleri och lärde mig använd vinylfärger. Alla fick kurbitsar i julklapp. Min mattelärare köpte ålderstrappor och andra större målningar av mig som han tog med till fruns släkt i USA. 1983 hade jag min första utställning, utomhus i Mora.


Efter en kvällskurser i korgmålning lärde jag mig blanda äggoljetempera och pigment och efter en sommarkurs i ådring och marmorering lärde jag mig lasera. Jag läste böcker om gamla tekniker och provade att måla med tempera på limfärgsgrund. Det blev mycket va
ckert med det var “ett göre” och egentligen skulle även målningen göras i limfärg.


I Måleriets material av Björn Hallström fick jag tipset att använda utspätt trälim (PVAC) som bindmedel och vips var jag tillbaka där jag startade - en egentillverkad vinylfärg.


2014 och 2015 gick jag en kurs i Ikonmåleri där vi använde en tempera av äggula utspädd med lättöl som bindmedel till finmalda pigment. Färgen målas täckande, och ikonen byggs upp från mörkt till ljust, tvärt emot annat temperamåleri.

 

Lars-Erik Gunnars

1964

E-post:

info@legunnars.se


EN BILD:


En familjs flykt från förföljelse

Josef, Maria, Jesus och Jakob flyr mot Egypten, bort från en mordlysten regent.

Äggtempera 2015.


Hur stor chans har dagens flyende att kunna återvända hem?


 

Från kurbits till ikon